Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! З цінами на послуги та текстом публічного договору про надання медичних послуг можна ознайомитися на сайті установи в розділі Платні медичні послуги.

26.11.2019

Analyze preparation rules

Збір ранкової сечі проводиться після ретельного туалету зовнішніх статевих органів, щоб в сечу не потрапили виділення з них. При першому ранковому сечовипусканні невелику кількість сечі випускається в унітаз, а потім, не перериваючи сечовипускання, вся інша сеча збирається в ємність для збору сечі.
       

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ДО АНАЛІЗІВ


•    Збір сечі необхідно проводити обов'язково до різних ендоуретральних і ендовезікальной досліджень і процедур. Після проведення цистоскопії аналіз сечі можна призначати не раніше, ніж через 5 - 7 днів.
•    Сеча повинна бути зібрана в сухий, чистий посуд. Найкраще збирати сечу в спеціальні одноразові пластикові стаканчики з кришками. 
•    Чоловіки при сечовипусканні повинні, повністю відтягнувши шкірну складку, звільнити зовнішній отвір сечовипускального каналу. Жінки повинні розсунути статеві губи і ретельно протерти перед сечовипусканням вологим тампоном область сечівника. Бажано закладати тампон в піхву перед збором матеріалу для попередження потрапляння в сечу лейкоцитів, бактерій, еритроцитів. Не слід проводити збір сечі під час менструації. Особливу увагу слід приділяти збору сечі вагітними жінками.
•    Сеча, зібрана для аналізу, може зберігатися в стерильному контейнері не більше 1,5 - 2 годин (обов'язково в прохолодному місці). Тривале стояння веде до зміни фізичних властивостей, розмноженню бактерій і руйнування елементів осаду сечі. При цьому рН сечі буде зрушуватися до більш високих значень через аміак, що виділяється в сечу бактеріями. Мікроорганізми споживають глюкозу, тому при глюкозурії можна отримати негативні або занижені результати. Жовчні пігменти руйнуються при денному світлі. При охолодженні не руйнуються формені елементи, але можливо вплив на результати визначення відносної щільності.
•    УВАГА: В один день здавати ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕЧІ і аналіз сечі по Нечипоренко не можна. 
Додаткові рекомендації з підготовки та збору сечі:
Загальний аналіз сечі - для проведення загального аналізу сечі збирають всю ранкову порцію, яка протягом ночі збирається в сечовому міхурі. Всю порцію необхідно зібрати, ретельно перемішати і відлити в ємність (не менше 10 мл) для транспортування сечі. Це знижує природні добові коливання фізико-хімічних показників і тим самим забезпечує їх більш чіткий зв'язок з патогенетичними процесами, що протікають в організмі пацієнта.
Трьохсклянна проба аналізу сечі - для проведення трьохсклянної проби збирають ранкову порцію сечі. Сечу збирають послідовно в різні ємності: початок сечовипускання проводиться в першу ємність, середина - в другу, завершують сечовипускання в третю ємність. Переважною за обсягом повинна бути друга порція. Всі ємності готують заздалегідь, на кожній обов'язково вказують номер порції. 
Аналіз сечі по Нечипоренко - метод Нечипоренко в лабораторній діагностиці є найбільш поширеним методом кількісного визначення формених елементів в сечі. Цей метод найбільш простий, доступний і зручний в амбулаторній практиці, а також має ряд переваг перед іншими відомими кількісними методами дослідження осаду сечі. За методом Нечипоренко визначають кількість формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів і циліндрів) в 1 мл сечі.

       
•    Для дослідження сечі за методом Нечипоренко збирається тільки середня порція (в середині сечовипускання) першої ранкової сечі (достатньо 15 - 20 мл). При цьому необхідно дотримуватися основних правил збору ранкової сечі. 
•    Взяття сечі катетером проводиться тільки за спеціальними показаннями. 
Важливо! Класична методика взяття біоматеріалу не дозволяє проведення аналізу сечі по Нечипоренко та ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕЧІ в один день.


Аналіз сечі за Зимницьким
•    Умовою правильного проведення проби, що дозволяє оцінювати стан концентраційної здатності нирок, є виняток надлишкового споживання води. Необхідно попередити пацієнта про те, що бажано, щоб кількість спожитої рідини в день збору сечі не перевищувало 1 - 1,5 л. В іншому пацієнт залишається в звичайних умовах, приймає звичайну їжу, але враховує кількість випивається за добу рідини.
•    Заздалегідь необхідно підготувати 8 чистих сухих ємностей для сечі.
•    Збір: о 6 годині ранку пацієнт спорожняє сечовий міхур в унітаз. Потім, з 6:01 до 9:00 годин ранку, вся сеча, яка виділена за 3 години, збирається в 1-у порцію і т.д .: 2-я порція - з 9 до 12 годин, 3-тя - з 12 до 15 годин, 4-я - з 15 до 18 годин, 5-я - з 18 до 21 години, 6-а - з 21 до 24 годин, 7-я - з 24 до 3 годин, 8-а - з 3 до 6 годин.
•    На кожній ємності повинна бути вказана порція і час збору біоматеріалу, ПІБ і рік народження пацієнта.
•    Обсяг сечі в кожній з 8 порцій вимірюють і записують; кожну порцію сечі необхідно перемішати і відібрати в підготовлену підписану окрему стерильну ємність. 
•    У разі якщо протягом трьох годин у пацієнта немає позивів до сечовипускання, ємність залишають порожній (в нічний час і під час сну будити пацієнта не варто). При цьому порожня підписана ємність обов'язково транспортується в лабораторію.
•    Ємності з сечею необхідно зберігати в прохолодному місці (оптимально в холодильнику на нижній полиці при + 4-8 ° С), що не заморожувати.
•    Всі порції доставляються в лабораторне відділення в день закінчення збору сечі. При оформленні направлення необхідно вказати кількість спожитої за добу рідини.
Правила збору добової сечі (сеча збирається за добу при звичайному питному режимі)
•    Вранці після пробудження спорожнити сечовий міхур (ця порція сечі виливається в унітаз).
•    Вся подальша сеча збирається протягом 24 годин в чисту суху ємність на 3 літри.
•    Останню порцію сечі зібрати точно в той же час наступного дня, коли напередодні було розпочато збір. Наприклад, якщо збір сечі було розпочато о 8:00 ранку, то також в 8:00 ранку наступного дня необхідно спорожнити сечовий міхур і додати останню порцію до загального обсягу.
•    Протягом всього часу збору ємність з сечею необхідно зберігати в прохолодному, темному місці (оптимально - в холодильнику на нижній полиці при + 4-8 ° С). Не заморожувати!

     Лабораторне   відділення   Центрального   госпіталю   МВС   України
  Київ, вул. Бердичівська 1,   тел. для довідок (044)481-56-64, (044)481-53-40

(с) 2024

Doctor appointment