Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! З цінами на послуги та текстом публічного договору про надання медичних послуг можна ознайомитися на сайті установи в розділі Платні медичні послуги.

26.11.2019

Правила підготовки до аналізів

Щоб уникнути факторів, що можуть впливати на результати досліджень, необхідно дотримуватись нижче вказаних факторів:

 

АНАЛІЗ КРОВІ

Кров для більшості досліджень здається вранці з 7-00 до 10-00 натщесерце (повинно пройти не менше 8 годин і не більше 12 годин після останнього прийому їжі, у немовлят 2-4 години). Можна випити невелику кількість води.

Перед здачею крові для досліджень необхідно:

  • За 6-12 годин до дослідження виключити прийом жирної їжі, чаю, кави, алкоголю;
  • Дітей до 5 років за 30 хвилин до здачі крові бажано поїти невеликою кількістю кип'яченої води (10-200 мл невеликими порціями);
  • Не рекомендується палити протягом мінімум 1 години до проведення дослідження;
  • За один день до дослідження уникати фізичного навантаження і стресів, змін в режимі харчування;
  • Кров не слід здавати після проведення (в один день) рентгенографії, КТ, МРТ, інструментального обстеження або фізіотерапевтичних процедур, крапельниць;
  • Перед взяттям крові на лабораторні дослідження потрібно виключити фізичні навантаження (біг, підйом по сходах), емоційне збудження. Тому перед процедурою слід відпочити 10-15 хвилин в приймальні і заспокоїтися.
  • Для дослідження репродуктивних гормонів кров необхідно здавати в день менструального циклу, рекомендований лікарем і повідомити ці дані при оформленні замовлення.
  • При підозрі на якесь інфекційне захворювання проводиться дослідження на наявність антитіл. В даному випадку слід пам'ятати, що в залежності від періоду інфікування і стану імунної системи результат може бути негативним. Однак негативний результат повністю не виключає інфікування. У сумнівних випадках рекомендується провести повторне дослідження через 2-3 тижні.

Додаткові рекомендації по підготовці до здачі крові:

Глюкоза, інсулін, С-пептид - рекомендується здавати вранці натщесерце (8 - 10 годин нічного періоду голодування), якщо лікарем не призначено дані дослідження з навантаженням або при звичайному харчовому режимі.

Сечова кислота - за 1 - 2 дні до дослідження дотримуватися дієти: відмовитися від вживання в їжу багатих пуринами продуктів (печінки, нирок), максимально обмежити в раціоні м'ясо, рибу, кава і чай.

ПСА загальний та вільний

  • Після механічних впливів на простату до здачі аналізу крові на ПСА бажано почекати не менше 2-х тижнів, а після біопсії простати - не менше місяця.
  • Рекомендується утриматися від статевих контактів протягом 3 - 5 днів до дослідження.
  • За 2-3 дні до взяття б / м уникати важких фізичних навантажень.

Коагулограма , протромбіновий комплекс

  • Пацієнти, які приймають гормональні препарати, не повинні порушувати графік прийому в день здачі, якщо не має спеціаьних рекомендацій лікуючого лікаря

 

Глюкозотолерантний тест ( «цукрове навантаження») - лабораторний метод визначення рівня глюкози в крові. Глюкозотолерантний тест застосовують для встановлення порушення толерантності до глюкози і для діагностики цукрового діабету. Підготовку до проведення тесту потрібно почати за 3 дні до здачі крові. Дуже важливо точно слідувати наведеної нижче інструкції, так як тільки в цьому випадку будуть отримані достовірні результати.

  • Протягом 72 годин до здачі крові пацієнти повинні вести стандартний спосіб життя з характерним для них режимом харчування і фізичних навантажень (слід виключити вживання алкоголю);
  • Уникати фізичного навантаження і стресів за 12 годин до здачі крові;
  • Тест проводять строго натщесерце (не менше 12 год., але і не більше 16 год. після останнього прийому їжі);
  • Глюкозотолерантний тест проводять, коли людина здорова (виключається навіть нежить);
  • Перед дослідженням важливо повідомити лікаря про своє самопочуття, обов'язково згадавши при цьому про наявну вагітність;
  • Виключити прийом препаратів, які можуть вплинути на рівень глюкози в крові;
  • протягом 3 днів до дослідження не приймати: тіазидні сечогінні (в основі яких діючі речовини - гідрохлортіазид, індапамід, клопамід, хлорталидон), оральні контрацептиви (протизаплідні таблетки), глюкокортикоїди.

Тест проводиться особам старше 14 років, тільки за направленням лікаря з особистою печаткою лікаря або печаткою ЛПУ і зазначенням навантаження (якщо глюкоза, то в якій кількості, якщо інше навантаження, то яка саме).

Перед здачею біоматеріалу для дослідження ГТТ обов'язково проводиться первинне визначення рівня глюкози. В тому випадку, якщо рівень глюкози натще більше 6,9 ммоль / л - рекомендовано відкласти проведення ГТТ.

Навантаження проводимо тільки здоровим дорослим. Навантаження: протягом 5 хвилин пацієнтові необхідно випити теплої води, в якій розчинена глюкоза - 75 г (при необхідності можливо додати сік свіжого лимона). Розчин глюкози включений у вартість ГТТ.

• Тест на 2 порції: - рівень глюкози натще; - рівень глюкози через 2 години після навантаження;

• Тест на 3 порції: - рівень глюкоза натще; - рівень глюкози через 1 годину після навантаження; - рівень глюкози через 2 години після навантаження;

Ліпідограма - за 3 дні до дослідження відмовитися від вживання жирної, смаженої їжі.

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ДО ЗБОРУ СЕЧІ

 

  • Збір ранкової сечі проводиться після ретельного туалету зовнішніх статевих органів, щоб в сечу не потрапили виділення з них. При першому ранковому сечовипусканні невелику кількість сечі випускається в унітаз, а потім, не перериваючи сечовипускання, вся інша сеча збирається в ємність для збору сечі.

Збір сечі необхідно проводити обов'язково до різних ендоуретральних і ендовезікальной досліджень і процедур. Після проведення цистоскопії аналіз сечі можна призначати не раніше, ніж через 5 - 7 днів.

  • Сеча повинна бути зібрана в сухий, чистий посуд. Найкраще збирати сечу в спеціальні одноразові пластикові стаканчики з кришками.
  • Чоловіки при сечовипусканні повинні, повністю відтягнувши шкірну складку, звільнити зовнішній отвір сечовипускального каналу. Жінки повинні розсунути статеві губи і ретельно протерти перед сечовипусканням вологим тампоном область сечівника. Бажано закладати тампон в піхву перед збором матеріалу для попередження потрапляння в сечу лейкоцитів, бактерій, еритроцитів. Не слід проводити збір сечі під час менструації. Особливу увагу слід приділяти збору сечі вагітними жінками.
  • Сеча, зібрана для аналізу, може зберігатися в стерильному контейнері не більше 1,5 - 2 годин (обов'язково в прохолодному місці). Тривале стояння веде до зміни фізичних властивостей, розмноженню бактерій і руйнування елементів осаду сечі. При цьому рН сечі буде зрушуватися до більш високих значень через аміак, що виділяється в сечу бактеріями. Мікроорганізми споживають глюкозу, тому при глюкозурії можна отримати негативні або занижені результати. Жовчні пігменти руйнуються при денному світлі. При охолодженні не руйнуються формені елементи, але можливо вплив на результати визначення відносної щільності.
  • УВАГА: В один день здавати ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕЧІ і аналіз сечі по Нечипоренко не можна.

Додаткові рекомендації з підготовки та збору сечі:

Загальний аналіз сечі - для проведення загального аналізу сечі збирають всю ранкову порцію, яка протягом ночі збирається в сечовому міхурі. Всю порцію необхідно зібрати, ретельно перемішати і відлити в ємність (не менше 10 мл) для транспортування сечі. Це знижує природні добові коливання фізико-хімічних показників і тим самим забезпечує їх більш чіткий зв'язок з патогенетичними процесами, що протікають в організмі пацієнта.

Трьохсклянна проба аналізу сечі - для проведення трьохсклянної проби збирають ранкову порцію сечі. Сечу збирають послідовно в різні ємності: початок сечовипускання проводиться в першу ємність, середина - в другу, завершують сечовипускання в третю ємність. Переважною за обсягом повинна бути друга порція. Всі ємності готують заздалегідь, на кожній обов'язково вказують номер порції.

Аналіз сечі по Нечипоренко - метод Нечипоренко в лабораторній діагностиці є найбільш поширеним методом кількісного визначення формених елементів в сечі. Цей метод найбільш простий, доступний і зручний в амбулаторній практиці, а також має ряд переваг перед іншими відомими кількісними методами дослідження осаду сечі. За методом Нечипоренко визначають кількість формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів і циліндрів) в 1 мл сечі.

 

 

  • Для дослідження сечі за методом Нечипоренко збирається тільки середня порція (в середині сечовипускання) першої ранкової сечі (достатньо 15 - 20 мл). При цьому необхідно дотримуватися основних правил збору ранкової сечі.
  • Взяття сечі катетером проводиться тільки за спеціальними показаннями.

Важливо! Класична методика взяття біоматеріалу не дозволяє проведення аналізу сечі по Нечипоренко та ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ СЕЧІ в один день.

Аналіз сечі за Зимницьким

  • Умовою правильного проведення проби, що дозволяє оцінювати стан концентраційної здатності нирок, є виняток надлишкового споживання води. Необхідно попередити пацієнта про те, що бажано, щоб кількість спожитої рідини в день збору сечі не перевищувало 1 - 1,5 л. В іншому пацієнт залишається в звичайних умовах, приймає звичайну їжу, але враховує кількість випивається за добу рідини.
  • Заздалегідь необхідно підготувати 8 чистих сухих ємностей для сечі.
  • Збір: о 6 годині ранку пацієнт спорожняє сечовий міхур в унітаз. Потім, з 6:01 до 9:00 годин ранку, вся сеча, яка виділена за 3 години, збирається в 1-у порцію і т.д .: 2-я порція - з 9 до 12 годин, 3-тя - з 12 до 15 годин, 4-я - з 15 до 18 годин, 5-я - з 18 до 21 години, 6-а - з 21 до 24 годин, 7-я - з 24 до 3 годин, 8-а - з 3 до 6 годин.
  • На кожній ємності повинна бути вказана порція і час збору біоматеріалу, ПІБ і рік народження пацієнта.
  • Обсяг сечі в кожній з 8 порцій вимірюють і записують; кожну порцію сечі необхідно перемішати і відібрати в підготовлену підписану окрему стерильну ємність.
  • У разі якщо протягом трьох годин у пацієнта немає позивів до сечовипускання, ємність залишають порожній (в нічний час і під час сну будити пацієнта не варто). При цьому порожня підписана ємність обов'язково транспортується в лабораторію.
  • Ємності з сечею необхідно зберігати в прохолодному місці (оптимально в холодильнику на нижній полиці при + 4-8 ° С), що не заморожувати.
  • Всі порції доставляються в лабораторне відділення в день закінчення збору сечі. При оформленні направлення необхідно вказати кількість спожитої за добу рідини.

Правила збору добової сечі (сеча збирається за добу при звичайному питному режимі)

  • Вранці після пробудження спорожнити сечовий міхур (ця порція сечі виливається в унітаз).
  • Вся подальша сеча збирається протягом 24 годин в чисту суху ємність на 3 літри.
  • Останню порцію сечі зібрати точно в той же час наступного дня, коли напередодні було розпочато збір. Наприклад, якщо збір сечі було розпочато о 8:00 ранку, то також в 8:00 ранку наступного дня необхідно спорожнити сечовий міхур і додати останню порцію до загального обсягу.
  • Протягом всього часу збору ємність з сечею необхідно зберігати в прохолодному, темному місці (оптимально - в холодильнику на нижній полиці при + 4-8 ° С). Не заморожувати!
  • Після закінчення збору, сечу необхідно ретельно перемішати, точно виміряти обсяг і відразу ж відлити невелику кількість близько 50 мл в одноразову ємність. Її необхідно доставити в будь-яке відділення лабораторії для дослідження. Всю сечу приносити не треба.
  • На направленні і на етикетці ємності потрібно вказати ПІБ, добовий обсяг сечі (діурез) в мілілітрах, зріст і вагу пацієнта.

 

 

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ І ЗБОРУ КАЛУ

 

Копрограма (для дослідження збирають свіжий кал).

  • За 3-4 дні до дослідження відмінити прийом проносних препаратів, касторової, вазелінового масла і припинити введення ректальних свічок.
  • Кал, отриманий після клізми, а також після прийому барію (при рентгенівському обстеженні) для дослідження непридатний.
  • Ємність для збору калу необхідно придбати в аптеці. На ємності для калу вказати ПІБ пацієнта і дату збору матеріалу.
  • До збору калу пацієнт повинен попередньо помочитися в унітаз. Далі, шляхом природної дефекації в унітаз або підкладне судно, збираються випорожнення. Потім кал забирається ложечкою з середини порції в чистий одноразовий контейнер з кришкою, що загвинчується в кількості не більше 1/3 об'єму контейнера (10-15г).
  • Контейнер з матеріалом доставляється в лабораторію відразу після дефекації або не пізніше 10-12 годин після дефекації за умови зберігання в холодильнику при температурі + 2 ° .. + 8 ° С.
  • Увага! Неприпустимо направляти кал на дослідження в сірникових або картонних коробках, так як при цьому змінюються форма і консистенція калу і спотворюються результати аналізу.

Аналіз калу на приховану кров

  • При підготовці до здачі аналізу калу на приховану кров з раціону виключається риба, м'ясо, всі види зелених овочів, помідори, яйця весняної кладки (зародок), лікарські препарати, що містять залізо. Слід рекомендувати пацієнту в ці дні не чистити зуби, а тільки полоскати рот.
  • Кал збирається після самостійного випорожнення кишечника в одноразовий пластиковий контейнер з герметичною кришкою. Слід уникати домішки до калу сечі!
  • Контейнер з матеріалом доставляється в лабораторію відразу після дефекації або не пізніше 10-12 годин після дефекації за умови зберігання в холодильнику при температурі + 2 ° .. + 8 ° С.

Дослідження не рекомендується проводити:

  • Протягом 2 тижнів після проведення інструментальних досліджень шлунково-кишкового тракту або медичних процедур (колоноскопія, ректороманоскопія, очищення кишечника за допомогою клізм і ін.).
  • Під час менструацій, а також при кровотечі з гемороїдальних вузлів, гематурії або після надмірного напруження під час дефекації

Аналіз калу на яйця гельмінтів і цисти найпростіших (цей аналіз дозволяє виявити в калі яйця, цисти і самих гельмінтів або їх частини).

  • Біоматеріал необхідно збирати з середини останньої порції випорожнень
  • Для цього аналізу з різних ділянок останньої порції відбирають 10-15 г калу. Кал не повинен містити сторонніх домішок, наприклад, сечі. Кал забирається за допомогою спеціальної «ложки» яка вбудована в кришку спеціального контейнера.
  • Якщо в момент збору біоматеріалу було виявлено жива особина паразита, пацієнт приносить в лабораторію ДВА контейнера: особина в відмитих вигляді в ОКРЕМОМУ контейнері; кал на виявлення яєць паразитів - в іншому ОКРЕМОМУ контейнері.
  • Контейнер необхідно щільно закрутити і підписати (ПІБ, дату збору).
  • Для отримання найбільш точних даних настійно рекомендується доставити кал для аналізу на яйця гельмінтів в лабораторне відділення протягом 30-45 хвилин після дефекації.
  • Зберігати кал можна протягом 5-8 годин в холодильнику, в щільно закритому контейнері при температурі +4? С + 8 ° С. Однак зберігання може негативно вплинути на результати аналізів.
  • Для найбільш достовірних результатів, необхідно провести 2-4 аналізу калу на яйця гельмінтів з перервами в кілька днів.

Зішкріб на ентеробіоз

  • Перед сном, напередодні ранкового зіскрібка, провести ретельний туалет зовнішніх статевих органів, щоб в зішкрібі не були залишки калу після дефекації.
  • Зіскрібок роблять вранці, не встаючи з ліжка, до проведення гігієнічних процедур і випорожнення (у жінок до сечовипускання).
  • Для дослідження матеріалу необхідно взяти прозору липку стрічку (скотч шириною 1,5-2 см), яку приклеюють до періанальних складок липкою стороною, потім цієї ж стороною з досліджуваним матеріалом приклеюють до чистого сухомого предметного скла, намагаючись уникнути складок і повітряних бульбашок. У дітей допускається збирання зішкрібу шляхом протирання періанальних складок ватною паличкою, попередньо змоченою у кип’яченій воді.
  • Скло (ватну паличку у склянній ємності) необхідно доставити в лабораторне відділення протягом 1 години це дозволить отримати найбільш достовірні результати. Однак якщо немає можливості доставити матеріал в короткий термін в лабораторію, можна зберігати матеріал в холодильнику при температурі +4 ° С / + 8 ° С протягом 8 годин.

ІНШІ ДОСЛІДЖЕННЯ

               Загальні правила підготовки до аналізів еякуляту

Еякулят збирається пацієнтом самостійно шляхом мастурбації.

  • Повністю виключити прийом лікарських препаратів протягом 24 годин перед дослідженням (за погодженням з лікарем).
  • Протягом 72 годин до дослідження виключити статеві контакти, прийом алкоголю, прийом гарячої ванни, відвідування сауни, фізіопроцедури і рентгенологічне обстеження.

Загальні правила підготовки до аналізів мокротиння

  • Мокротиння збирається пацієнтом самостійно за допомогою глибокого відкашлювання.
  • Збір мокротиння рекомендується проводити в ранкові години.
  • Перед збором мокротиння рекомендується почистити зуби, прополоскати рот і горло кип'яченою водою.

(с) 2024

Запис до лікаря